روانشناسی کودک

مهارت های تربیت فرزند

هدف از نگارش ورود به مبحث فرزند پروری و تربیت کودکان ،ارائه راه کار ساده و علمی برای والدین محترم در برخورد با مشکلات و مسائل مربوط به کودکان بوده و از هر گونه کلی گویی و شعار در این زمینه پرهیز می نماییم .

هدف ما این است که پدر و مادر کودک بیاموزند وقتی عزیزشان نق نق می کند و خواسته به جایی دارد ......اتاق خوابش همیشه کثیف و نامرتب است ....خواهرش را کتک می زند ...از زدن مسواک امتناع می نماید ....ترس شبانه یا شب ادراری دارد چگونه با وی بر خورد نمایید یا بر عکس هنگامی که رفتار مناسبی از وی سرمی زند چگونه اورا تشویق نمائید

این ها مسائل و معضلات هر روز والدین بوده که گاهی آنان را مستأصل می نماید. لذا بر آن هستیم با ارائه راه حل های مناسب برای هر مورد بگوییم چگونه تصمیم بگیرد و چگونه عمل نمایید. هر چند باید اذعان کنیم تربیت کودکان مسئله بسیار پیچیده و عمیق بوده و برای اطلاع بیشتر والدین عزیز آنان را به کتاب های علوم تربیتی ارجاع می دهیم.

قبل از هر چیز یادآوری می نمائیم در حل مشکلات و مسائل کودک خود از یک روش استفاده نمائید چرا که به عبارت دیگر کودکان با هم متفاوتند از جهت ژنتیک ، سرشت ، توانایی های روحی ، فیزیکی متفاوتند

شما نیز ؛ والدینی دیگر متفاوتید لذا خود و کودکان را با همسایه ها و فامیل و ... مقایسه نکنید.

لذا ارائه یک راه حل برای ایست نیست . ولی می توان برای هر مشکل راه حل های گوناگون ارائه کرد تا هر کسی بسته به شرایط خود انتخاب نماید.

هدف نهایی آرامش و تحکیم خانواده است تا در یک محیط دوست داشتنی و صمیمی هر کسی به وظیفه خود عمل نماید .

ده اصل کلی را ابتدا مطرح می نمائیم و در شماره های بعدی به طور موضوعی برای مسائل مبتلا به راه حل ارائه می کنیم .

1- ثابت کنید رئیس هستید . فکر کنید و بعد تصمیم بگیرید ولی از تصمیم خود کوتاه نیایید هر چند به مذاق کودکتان خوش نیاید.

2-   امر کنید ولی نپرسید .

به جای گفتن امر نمائید . مثلا به جای جمله " بچه ها فکر نمی کنید وقت خوابه و باید آماده خواب شوید " بگویید " عزیزم ساعت 10 است و مسواک بزن و بخواب "

3-   حرفی که می زنید برایتان مهم باشد.

فرضا اگر کودک در اتاقش است و برای شام صدایش می زنید و برای بار دوم و سوم ....ولی هنوز نیامده لازم است پس از بار اول به اتاق وی رفته و بگویید وقتی صدایت می زنم انتظار دارم فورا بیایی و سر سفره بشینی

4- کوتاه و مختصر درخواست نمائید و از وراجی بپرهیزید مثلا کودک را برای انجام تکالیفش امر کرده اید ولی هنوز انجام نداده است و شما به جای اینکه بگویید من نیم ساعت قبل به تو گفتم برو مشقت را بنویس و نرفتی ... فردا نمره کم می گیری .... من باید چند بار مدرسه بیام و تعهد برای درس خواندن توبدهم و ....

باید بگویید" عزیزم همین الان تلویزیون را خاموش کن و تکالیف را انجام بده"

5-   اول فکر کنید و سپس عمل نمائید.

بدترین لحظه آن است که اول کاری  را انجام دهید و سپس در خصوص آن فکر کنید . روند تربیت درست کودک به آسانی و اتفاقی بدست نمی آید و مستلزم دقت مطالعه و تمرین می باشد.

6-   خودتان به حرفی که می زنید عمل کنید.

در محیط خانه بهترین آموزش و الگو برای کودکان رفتار والدینی است

اگر کودک را از انگشت کردن در بینی منع می نمائید ولی خود آن را انجام می دهید هیچ گاه نمی توانید خواست خود را عملی نمائید.

7-   عشق، اعتماد و احترام

آمرانه ترین دستورات را به گونه ای بیان نمائید که ارتباط عاطفی با فرزندتان قطع نشود و در همه حال او احساس نماید

که دوستش دارید و به او احترام می گذارید.

فرزندتان آنچه بیش از همه نیاز دارد وقت شما می باشد هر روز برای فرزندتان وقت بگذارید و اجازه دهید صحبت کند به

موقع تشویقش کنید تا اعتماد او جلب شود کلمه دوستت دارم و به تو اعتماد دارم را بارها در موقعیت های مناسب بکار برید

 

8-   از نق زدن بی جا فرزندتان نترسید و تسلیم نشوید.

در صورتیکه در مقابل خواسته بی جای کودکتان تسلیم شوید شادی کوتاه مدتی به او هدیه کرده اید ولی باید بفکر اهداف

دراز مدت و تربیت او باشید لذا اگر تصمیم درستی گرفتید اصلا کوتاه نیایید و عقب نشینی شما در این شرایط تقویت

بر آموزشی در در فرزند را زنده می نماید.

9-   برای حمایت کودکتان راه های خوب و متفاوتی به او معرفی نمایید.

مثلا برای تمیز کردن اتاق خواب بگویید " اول تکلیف را انجام می دهی یا اتاق خوابت را تمیز می کنی؟ یا بگویید

اگر اتاق خوابت را تا یک ساعت دیگر تمیز کردی من نیم ساعت در تکالیف مدرسه ات به شما کمک می کنم.

10-                       نظم یادتان نرود ، قانون وضع نمایید

تمام فعالیت های روزانه کودکتان را به رمز یادداشت نمایید اولویت زمانی فعالیت های وی را با توجه به سن و سال

و توانایی های فردی برنامه ریزی نمایید یک تقویم بزرگ روی دیوار نصب نموده فعالیت های وی را روزانه ، هفتگی

یا ماهانه ثبت نمایید.

برای خانواده قانون وضع نموده و همه را مکلف نمایید به آن عمل نمایید مثلا غر زدن ممنوع (حتی شما) .

برای تخلف از قوانین وضع شده جریمه نقدی یا کاری منظور کنید . مثلا اگر غر زدی باید سفره را تا 3روز جمع نمایی!

در شماره بعدی بطور موضوعی موارد مبتلا به و شایع را ذکر نموده و سعی می کنیم راه های گوناگون برای حل هر

مورد ارائه می نماید.

ادامه دارد......                                                                                 تهیه کننده: دکتر حمید رضا توکلی

نوشیدنی های مفید

 

چه نوشیدنی‌هایی بخوریم تا سالم بمانیم؟۰

حیات هیچ موجود زنده‌ای بدون آب میسر نیست،چراکه ۷۰ درصد وزن بدن انسان‌ها را آب تشکیل می‌دهد

و در عین حال نوشیدنی‌ها سهم عمده‌ای از نیاز روزانه بدن را تشکیل می‌دهند.
 کاهش مصرف آب و نهایتا کاهش آب دریافتی بدن باعث بروز اختلالاتی در بدن می‌شود. مصرف روزانه آب برای

عملکرد صحیح بدن، مانند دفع مواد زائد از بدن، تنظیم دما و پیشگیری از یبوست لازم است. انواع نوشیدنی‌ها را می‌توان

در موارد زیر برشمرد:

- شیر: ترکیب شیر در انواع مختلف پستانداران متفاوت و مطابق با نیازهای تغذیه‌ای نوزاد دام است.عمده‌ترین منبع تولید

شیر در دنیا شیر گاو است. تعادل و تنوع مواد مغذی در شیر باعث شده که با مصرف یک لیوان از آن در روز بتوان

بخش عمده‌ای از مواد ضروری مورد نیاز بدن را تامین کرد. ۸۷ درصد شیر را آب، ۳.۵ تا چهار درصد پروتئین، ۳.۵

درصد لاکتوز یا قند شیر، ۴.۷ درصد املاح و ۰.۸ درصد باقی مانده را ویتامین‌ها تشکیل می‌دهند. پروتئین موجود در شیر

منبع مهمی در تامین پروتئین روزانه به حساب می‌آید به طوری که نیم لیتر شیر ۲۰ تا ۲۵ درصد از کل پروتئین مورد نیاز

روزانه افراد بالغ را تامین می‌کند و حاوی مقادیر قابل توجهی از تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن است. مصرف دو تا سه

واحد شیر یا فرآورده‌های آن حدود ۱۰۰ درصد از کل نیاز روزانه بالغین به کلسیم را برآورده می‌کند. دریافت کافی کلسیم

در برنامه غذایی روزانه برای پیشگیری از پوکی استخوان ضروری است.

انواع شیرعبارتند از:
- شیرهای کم چرب، معمولی و پرچرب: درصد چربی موجود در شیر بسته به نیاز تغذیه‌ای افراد خاص متفاوت است.

افراد باید با توجه به نیازهای تغذیه‌ای خود یکی از انواع شیر را انتخاب کنند. امروزه شیر با نسبت درصدهای متفاوت

چربی در بازار موجود است. مقدار چربی شیر استاندارد یا شیر معمولی در ایران ۲.۵ درصد است. شیر کم چرب حدود

یک درصد و شیر پرچرب با شیر کامل حدود ۳.۳ درصد چربی دارد. چربی شیر حاوی ویتامین‌های محلول در چربی مثل

ویتامین آ، کلسترول و اسیدهای چرب اشباع است. ویتامین موجود در شیر برای رشد کودکان بسیار حائز اهمیت است.

طبق آخرین توصیه سازمان جهانی بهداشت ۲۵ تا ۳۰ درصد از کل انرژی دریافتی روزانه افراد بالغ می‌تواند از روغن و

چربی تامین شود که این مقدار شامل چربی شیر و لبنیات نیز می‌شود. مصرف شیر کم چرب مخصوصا برای افراد مبتلا

به بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت و افراد چاق به جای شیر معمولی توصیه می‌شود. به خاطر داشته باشید یک لیوان

شیر (۲۴۰ میلی لیتر) در صورت پرچرب بودن ۱۵۰ کیلوکالری، در صورت داشتن چربی معمولی ۱۲۰ کیلوکالری و در

صورت کم چرب بودن ۱۰۲ کیلوکالری تولید خواهد کرد.

- شیر کم لاکتوز:

به طور طبیعی حساسیت به قند شیر (لاکتوز) در برخی از بزرگسالان وجود دارد. این حساسیت در اثر عدم ترشح آنزیم

لاکتاز در روده انسان به وجود می‌آید. عدم تحمل لاکتوز یا حساسیت به قند شیر در اثر عدم هضم لاکتوز و باقیماندن آن در

دستگاه گوارش و سپس تخمیر توسط باکتری‌های روده بزرگ موجب تولید گاز و اسید در لوله گوارش و بروز عوارض

گوارشی مانند دل درد و تهوع می‌شود. اگر فردی دچار این عارضه است می‌تواند از سایر فراورده‌های شیری مثل ماست

استفاده کند. همچنین اگر شیر قبل از مصرف گرم شود و یا هر روز به مقدار کم مصرف شود و به تدریج به مقدار آن

اضافه شود، دستگاه گوارش آنزیم لاکتاز را تولید می‌کند و تحمل نسبت به شیر ایجاد خواهد شد.

امروزه با تغییر در فرمولاسیون شیر تولید شیر کم لاکتوز یا حتی بدون لاکتوز میسر شده است. خوشبختانه این فراورده

در کشور ما نیز تولید می‌شود. شیر کم لاکتوز به راحتی قابل هضم است و برای تمام افراد جامعه مناسب است.

در این فراورده قند لاکتوز به قندهای ساده تبدیل شده است و به همین دلیل دارای طعم شیرین است.

- شیر غنی شده:

غنی‌سازی شیر یعنی افزودن یک یا چند ریز مغذی به شیر که با هدف مغذی کردن آن و مصرف توسط گروه‌های خاص

که در معرض کمبود ریزمغذی‌ها قرار دارد، انجام می‌شود. غنی‌سازی شیر با ویتامین‌های آ،د،ب و املاحی مانند کلسیم و

فسفر انجام می‌شود. در هر کشوری بسته به نوع کمبودهایی که در مردم وجود دارد، ‌نوع و مقدار ویتامین‌ها و یا املاح

اضافه شده به شیر تعیین می‌شود. در کشور ما غنی‌سازی شیر با ویتامین "D" انجام شده است. با مصرف یک لیوان شیر

غنی شده با ویتامین D تا ۲۵ تا ۳۰ درصد نیاز افراد به این ویتامین برآورده می‌شود.

- شیر طعم دار:

به منظور ایجاد تنوع و تطابق با ذائقه مصرف کنندگان مختلف شیرهای طعم دار تهیه شده‌اند. شیر کاکائو و شیرهای با

طعم میوه از انواع این فراورده‌ها هستند که با اضافه کردن افزودنی‌های مجاز نظیر پودر کاکائو، شکر، کنسانتره یا آب

میوه دارای کالری بیشتری است.

- شیرهای پاستوریزه:

پاستوریزاسیون از نظر صنعتی یعنی حرارت دادن شیر در دمای ۷۱ تا ۷۴ درجه سانتیگراد به مدت ۴۰ ثانیه یا ۸۵ درجه

سانتیگراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ ثانیه، این دما برای از بین بردن میکروب‌های بیماری‌زا و کاهش بار میکروبی شیر مناسب

است. شیر تولید شده با این روش باید در شرایط حمل زنجیره سرد منتقل و توزیع شود و مدت ماندگاری آن در یخچال سه

تا چهار روز است.

- شیرهای استریلیزه

: استریلیزاسیون از نظر صنعتی یعنی حرارت دادن شیر در دمای ۱۱۰ تا ۱۲۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۰ تا ۳۰ دقیقه یا

در دمای ۱۳۵ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد به مدت چند ثانیه، این دما برای از بین بردن کلیه میکروب‌های بیماری‌زا و غیر

بیماری‌زا مناسب است. شیری که تحت این شرایط تهیه می‌شود مدت ماندگاری حدود چهار تا شش ماه نیازی به حفظ

زنجیره سرد ندارد ولی به محض باز شدن پاکت شیر باید در یخچال نگهداری شده و طی مدت سه تا چهار روز مصرف

شود.

- نوشابه‌های گازدار: تهیه نوشابه‌های گازدار ترکیبی از آب، مواد رنگی و طعم دهنده‌ها و گاز کربنیک یا دی اکسید کربن

خوراکی است. مصرف مستمر آن‌ها به دلیل وجود مواد رنگی و گاز کربنیک سبب بروز اختلالاتی مانند پوکی

استخوان، ‌کهیر، عوارض تنفسی، گوارشی و رفتاری می‌شود. از طرفی قند موجود در این نوشابه‌ها موجب افزایش وزن،

چاقی و عوارض ناشی از آن مانند دیابت، بیماری‌های قلب و عروق و ... پوسیدگی دندان بویژه در کودکان و نوجوانان

می‌شود. لذا از مصرف مداوم این نوشیدنی‌ها باید خودداری شود. سود سرشار از تهیه این نوشیدنی‌ها باعث تولید انواع این

نوشابه‌ها شده به طوری که تبلیغات غیرواقعی و ظاهر فریب باعث جلب مشتری‌های بسیار خصوصا کودکان و نوجوانان

شده است، مصرف بی رویه این نوشیدنی‌ها خطرها و آسیب‌های جدی را به دنبال خواهد داشت.

- آب میوه:

این گروه از نوشیدنی‌ها انواع مختلفی دارند که شامل:
- آب میوه‌های تازه و طبیعی: این نوع از آب میوه‌ها از جمله نوشیدنی‌های سالم و مغذی هستند که سرشار از ویتامین‌ها،

مواد معدنی و رنگدانه‌های گیاهی بوده که تامین کننده بخشی از نیاز بدن به این مواد است. نوشیدن آب میوه‌های غنی از

ویتامین ث مانند آب مرکبات به جذب آهن کمک می‌کند و نوشیدن آب میوه‌هایی که دارای رنگدانه‌های ارغوانی تا قرمز

هستند به دلیل داشتن آنتی اکسیدان‌ها خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی و سرطان را کاهش می‌دهد. توصیه می‌شود

این آب میوه‌ها به صورت تازه و بهداشتی در منزل تهیه و بلافاصله پس از تهیه شدن جهت حفظ ارزش غذایی آن را

مصرف شوند. مصرف آب میوه‌های طبیعی بازاری به دلیل احتمال وجود آلودگی‌های ثانویه یا استفاده از یخ‌های

غیربهداشتی و یا میوه‌های کپک زده توصیه نمی‌شود.

- آب‌میوه‌های صنعتی: انواع آبمیوه‌های صنعتی در بسته بندی‌های مختلف امروزه در تمام دنیا در دسترس همه هستند که

عمدتا مخلوطی از شربت غلیظ شده یا عصاره میوه همراه با آب، شکر، اسانس و ممکن است. در بعضی از انواع آب

میوه‌ها مقداری پالپ میوه (گوشت میوه) وجود داشته باشد. این نوع آب میوه‌ها از جهت سهولت دسترسی و مصرف آسان

مورد توجه مصرف کنندگان بوده ولی مصرف روزانه آن به دلیل داشتن شکر زیاد و سایر افزودنی‌ها به هیچ وجه جانشین

مناسبی برای آب میوه‌های طبیعی نیستند و توصیه می‌شود از مصرف زیاد آن خودداری گردد. آب میوه‌های صنعتی که فاقد

شکر هستند برای مصرف مناسب‌ترند.

دوغ از دیگر نوشیدنی‌هایی است که انواع آن را برمی‌شمریم:
- دوغ ساده و بدون گاز: نوعی نوشیدنی است که پایه لبنی دارد و بیشترین مصرف و تنوع را در کشور ما دارد. دوغ به

دلیل دارا بودن کلسیم و انواع ویتامین‌ها می‌تواند از بروز کمبود این ریزمغذی‌ها پیشگیری کند. مصرف یک لیوان دوغ یک

چهارم نیاز روزانه بدن به کلسیم را تامین می‌کند.

- دوغ‌های گازدار و با اسانس: دوغ گازدار CO۲ اگرچه ممکن است طعم بهتری داشته باشد، اما این گاز ارزش غذایی آن

را می‌کاهد و پس از مصرف، آزاد شدن گاز CO۲ در معده سبب ناراحتی‌های گوارشی می‌شود. دوغ‌های با اسانس‌های

نعنا، آویشن و ... برای تشویق به مصرف دوغ مناسب هستند.

- دوغ کفیر: دوغی است که حاصل تخمیر باکتری به نام پروبیوتیک در شیر می‌باشد. پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده و

مفیدی هستند که می‌توانند در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها‌ مفید باشند. دوغ کفیر می‌تواند جانشین مناسبی برای

کسانی باشد که روزانه از شیر استفاده نمی‌کنند. نکته قابل توجه برای تمامی دوغ‌ها این است که رنگ دوغ باید سفید، سفید

شیری و از نظر طعم و بو مطبوع و فاقد هرگونه طعم و بوی خارجی باشد. توصیه می‌شود در صورت تمایل به مصرف

دوغ نوع کفیر و یا دوغ‌های ساده و کم نمک و بدون گاز را انتخاب نمایید.

- یکی از پر مصرف‌ترین نوشیدنی‌ها در دنیا و خصوصا در کشورهای آسیایی مانند ایران چای است که انواعی دارد.

روزانه بیش از یک میلیارد فنجان چای در دنیا مصرف می‌شود. وجود کافئین، فلوئور و به خصوص آنتی اکسیدان‌ها و

تانن‌ها از بروز برخی سرطان‌ها پیشگیری می‌کند. نکته حائز اهمیت این است که مصرف بیش از سه فنجان چای به دلیل

دریافت کافئین زیاد، قند و شکری که همراه با چای مصرف می‌شود و همچنین کاهش جذب آهن موجود در مواد غذایی

توصیه نمی‌شود. عادت به مصرف روزانه چای در کودکان می‌تواند به مرور باعث کم اشتهایی و کم آبی بدن در آنان شود.



- چای سفید: این نوع از چای بیشترین مقادیر آنتی اکسیدان‌ها و کمترین مقدار کافئین را در مقایسه با سایر چای‌ها داراست

و به دلیل عدم انجام فرایندهای مرسوم رنگ سفید آن غالب است.

- چای سبز: نوعی چای است که آنزیم‌های موجود در برگ سبز چای را به وسیله بخار غیرفعال می‌کنند. بنابراین مقدار

پلی‌فنل‌ها یا همان آنتی اکسیدان‌ موجود در برگ سبز چای بیشتر از چای سیاه بوده و خواص درمانی آن بیشتر است.

اثربخشی چای سبز زمانی است که روزانه دو فنجان به صورت مستمر مصرف شود.

- چای سیاه: پرطرفدارترین و پرمصرف ترین گونه چای در دنیا چای سیاه یا چای تخمیر شده می‌باشد که به دلیل داشتن

کافئین در رفع خستگی و خواب آلودگی موثر می‌باشد. یک فنجان چای سیاه حدود ۶۰ میلی گرم کافئین دارد.



- چای‌های طعم دار: انواع چایی‌های که با طعم میوه و یا مخلوط بعضی میوه‌ها است که این نوع از چای اگر مخلوط با

میوه‌های خشک طبیعی یا ادویه (دارچین، هل) تهیه شده باشد دارای طعم خوب و خواص آنتی اکسیدانی مضاعف نیز خواهد

بود. در صورتی که فقط از اسانس میوه یا ادویه‌ها استفاده شود مصرف زیاد آن توصیه نمی‌شود.



- قهوه و نسکافه: نسکافه در واقع یک نوع قهوه فوری است که مصرف آن در کشور ما رو به افزایش است. حدود ۹۵

میلی گرم کافئین در یک فنجان قهوه وجود دارد.

انواع شربت‌ها:
- شربت‌های خانگی و سنتی: یکی از بهترین نوشیدنی‌ها که سابقه در سنت‌های ما ایرانیان دارد تهیه و استفاده از

شربت‌های خانگی مانند انواع شربت آلبالو، به لیمو، لیمو، خاک شیر، گلاب، سکنجبین و ... می‌باشد به شرط اینکه از

شکر کم تهیه شده باشد می‌تواند یک نوشیدنی سالم و گوارا باشد. از آنجا که این روزها شربت‌های سنتی توسط برخی

دستفروشان در گوشه و کنار خیابان‌ها در شرایط کاملا غیر بهداشتی با یخ‌ها و آب آلوده تهیه و عرضه می‌شوند بنابراین

بهتر است این شربت‌ها را به صورت خانگی تهیه و برای خارج از منزل همراه ببرید.



- شربت‌های صنعتی و بازاری: امروزه به دلیل پیشرفت‌های اقتصادی و حضور زنان در عرصه‌های کار و عدم وجود

فرصت کافی برای پاره‌ای از فعالیت‌های مربوط به طبخ غذا و یا انواع نوشیدنی‌ها مصرف انواع شربت‌های صنعتی

افزایش داشته است. این شربت‌ها به دلیل داشتن رنگ، افزودنی و شکر زیاد جایگزین مناسبی برای یک نوشیدنی سالم

نیست. لذا توصیه می‌شود مصرف اینگونه نوشیدنی‌ها به حداقل برسد.

برخی توصیه‌های کاربردی و تغذیه‌ای برای اطمینان از کفایت دریافت مایعات روزانه عبارتند از:


- روزانه ۶ تا هشت لیوان آب ساده و سالم بنوشید.

- شیر پاستوریزه به دلیل داشتن درصد بالای آب و کلسیم و پروتئین یک نوشیدنی بسیار خوب است.

- مصرف انواع نوشابه‌های گازدار و آب میوه‌های صنعتی را به دلیل داشتن گاز، مواد رنگی،‌ مواد نگهدارنده و شکر

محدود کنید.

- نوشیدن انواع دوغ کم نمک یا ترجیحا دوغ کفیر، شربت‌های خانگی کم شیرین مثل شربت گلاب، آبلیمو،‌ خاکشیر و ...

علاوه بر داشتن ارزش غذایی و رفع تشنگی می‌تواند مقداری از نیاز روزانه بدن را به مایعات تامین کند.

- از نوشیدن چای، قهوه یا هر نوع دم نوش گیاهی بلافاصله قبل و یا بعد از غذا به دلیل کاهش جذب آهن غذا خودداری کنید
.

- آب بهترین نوشیدنی هنگام مصرف دارو است.

- نوشابه‌های گازدار، آبمیوه‌ها و شربت‌های صنعتی و تجاری جایگزین مناسبی برای دریافت مایعات روزانه نیست.

- در صرت مشکلات گوارشی (عدم تحمل لاکتوز شیر) هنگام مصرف شیر می‌توانید از شیرهای کم لاکتوز یا بی لاکتوز استفاده کنید.

- کودکان خود را عادت دهید روزانه آب، شیر و دوغ ساده مصرف کنند و ذائقه آنان را با سایر نوشیدنی‌ها آشنا نکنید.

- اگر شاغل هستید همواره یک پارچ یا بطری آب روی میز کار خود داشته باشید و به طور مرتب آب بنوشید.

- همواره یک بطری آب همراه خود داشته باشید.

- از نوشیدن آب‌های یخ زده در بطری‌های یک بار مصرف و یا آب‌های موجود در بطری‌هایی که ساعت‌های زیاد در

معرض تابش نور خورشید قرار گرفته خودداری کنید.

- در طول انجام ورزش به فاصله هر۱۰ تا ۱۵ دقیقه کمی آب بنوشید.

- در مناطق گرمسیر و یا در فوصل گرم سال بیشتر آب بنوشید.

 

بلوغ زودرس وبلوغ دیررس

                                        بلوغ زودرس وبلوغ دیررس

بلوغ قبل از سن 9 سالگی در دختر ها و قبل از 10 سالگی در پسر ها بعنوان بلوغ زودرس تعریف می شود.

تاخیر سن بلوغ تا 14سالگی در  دختر و تا سن 16سالگی در پسر ها بلوغ دیررس نامیده می شود.

—سن شروع بلوغ متغیر است و بیشتر با سن استخوانی ارتباط دارد تاسن تقویمی.


—در دخترهاجوانه پستانی اولین علامت بلوغ هست (۱۱-۱۰سالگی)وپس از ۱۲-۶ماه موهای تناسلی ظاهر میشوندو

در نهایت بعد از ۲تا۲/۵سال پریودها(قاعدگی)اغاز می شود.

بهتر است قاعدگی دخترها در سن 13 سالگی اتفاق بیفتد (در کلاس راهنمایی)
—اوج رشد قدی دردخترها در مر حله ۳-۲ بلوغ هست واغلب بین ۱۲_  ۱۱ سالگی. ولی هر چه بلوغ زودتر اغاز شود

سن اوج قد کشیدن کمتر بوده و میتواند قد نهایی را متاثر کند.
—درپسر ها اولین علامت بلوغ رشد بیضه است که متوسط در سن ۱۲_۱۱  سالگی رخ میدهد و اوج رشد قدی

در سن ۱۴_۱۳ سالگی رخ میدهد
—با به پایان رسیدن بلوغ یعنی شروع قاعدگی در دخترها و مردانه شدن صدا و رویش موی صورت درپسرها که

در حدود سن استخوانی ۱۴ سال در دختران و ۱۶سال در پسران هست شانس قد کشیدن بسیار ضعیف میشود

و خیلی به سن تقویمی (شناسنامه ای) ارتباط ندارد
—بنابراین والدین قبل از نهادینه شدن بلوغ باید به فکر اصلاح قد فرزندان باشند.

—بلوغ زودرس

ظاهر شدن علائم بلوغ‌ ‌ازنظر فیزیکی و هورمونی در دختران قبل از ۸ سالگی و در پسران قبل از ۹ سالگی،‌

‌بلوغ زودرس نامیده می‌شود.

ابتدا این کودکان بلندتر از همسن‌های خود هستند ‌ولی به‌دلیل بلوغ زودرس استخوان‌ها‌،‌ ‌در نهایت قد کوتاه‌تری

در‌ ‌بلوغ خواهند داشت. بلوغ زودرس از دو جنبه اهمیت زیادی دارد؛ جنبه اول، علت ایجادکننده است

که پزشک متخصص با انجام آزمایش‌های لازم و پیگیری‌های منظم و دقیق کودک، طی مدت طولانی به‌دنبال

علت ایجاد آن می گردد و جنبه دوم، اثر بلوغ زودرس بر رشد قدی و روانی کودک است‌. ‌همچنین کودکان

مقابل استرس‌های زمان‌ ‌جوانی قرار می‌گیرند و نمی‌دانند چه کار باید بکنند . آنها از نظر جسمی‌ ‌تظاهرات بلوغ را دارند

ولی تجربه کافی ندارند. و نیز دختران با ظاهر شدن علائم بلوغ جنسی،‌ ‌ممکن است دچار وحشت و مشکلات روحی شوند.

 

علت بلوغ دیررس

بلوغ دیررس دلایل متفاوتی ممکن است داشته باشد. معمولاً این مسئله در خانواده ارثی است.  ممکن است والدین،

عمو، خاله، خواهرها یا برادرهای فرد نیز به این مسئله دچار باشند. این مسئله تاخیر سرشتی (دیر شکوفا) نامیده می شود

و معمولاً نیاز به هیچ درمانی نیز ندارد. این نوجوانان با گذشت زمان به طور طبیعی رشد میکنند، اما این مسئله در آنها

دیرتر از همسالانشان اتفاق می افتد.

مشکلات پزشکی نیز ممکن است گاهی باعث تاخیر بلوغ شود. برخی افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند دیابت،

فیبروز مثانه، مشکلات کلیه، و حتی آسم ممکن است در سنین بالاتری به بلوغ برسند، چون این بیماری ها رشد بدن را

دشوارتر می سازند. درمان و کنترل صحیح این بیماری ها می تواند به جلوگیری از بلوغ دیررس کمک کند.


افرادی که دچار سوء تغذیه هستند نیز دیرتر از همسالان خود به بلوغ می رسند. برای مثال، نوجوانانی که دچار کم

اشتهایی و بی اشتهایی عصبی هستند، معمولاً میزان زیادی وزن کم می کنند و بدنشان قادر نخواهد بود به میزان کافی رشد

کند. دخترانی که بیش از اندازه به فعالیت های ورزشی سرگرم هستند معمولاً دیرتر به بلوغ میرسند چون ورزش باعث از

بین رفتن چربی بدن آنها می شود و میزان معین از چربی برای رسیدن به بلوغ دختران لازم است.

 

رفتار با کودکان

                                                  چرا دوست داریم بچه‌کوچولوهای خوشگل را گاز بگیریم؟


کشش درونی برخی انسان‌ها به گاز گرفتن بچه‌کوچولوهای خوشگل شاید نشان از این باشد که مغزشان دچار مشکل شده،

شاید هم صرفا شبیه به رفتار دیگر پستانداران محسوب شود!

به گزارش خبرآنلاین،در پژوهشی تازه، پژوهشگران اقدام به تصویربرداری ام.‌آر.آی از زنانی کردند که ناخودآگاه

نوزادان را بو می‌کشیدند. بوی نوزادان منطقه مرتبط با پاداش را در مغز فعال می‌کرد که همان منطقه‌ای است که وقتی

دستمان به یک‌تکه لیت غذای خوشمزه می‌رسد، دوپامین آزاد می‌کند و حس خوشایندی را در ما ایجاد می‌کند.

اثر عصبی مشابهی نیز در پژوهشی قدیمی‌تر مشاهده شده بود که در آن به زنان عکس‌های نوزادان نشان داده می‌شد.

به گزارش ساینتیفیک امریکن، این پژوهش ادعا می‌کند که وقتی چیزهای زیبا می‌بینیم یا غذا پیدا می‌کنیم،

واکنش مغز ما تا حدی به موازات هم است و شاید تجربه روان‌شناختی ما از تمایل به گاز گرفتن،

ناشی از همپوشانی روانی این دو باشد. ولی شاید دلایل دیگری هم برای ربط دادن بچه‌ها و گاز گرفتن به هم وجود داشته باشند.

شاید نوعی «گاز گرفتن اجتماعی» دوستانه، بخشی از میراث فرگشتی ما باشد.

همه مخلوقات دنیای نخستینیان، به سوی نوزادان هم‌نوع خود کشش دارند.

مثلاً برخی از میمون‌های دنیای قدیم صف می‌کشند تا نوزاد یک میمون دیگر را ببینند و مالیدن بینی و دهان

به بدن نوزاد هم یکی از معمول‌ترین کارهایی است که انجام می‌شود.

اما هیچ‌یک از این‌ها گاز گرفتن واقعی نیست؛ زیرا وقتی گاز گرفتن رخ می‌دهد، حیوانات زخمی می‌شوند.

ولی اگر منظور گاز گرفتن کاذب باشد که امری بسیار شایع است، مخصوصاً گازهای سرخوشانه‌ای که پستانداران

هنگام بازی از هم می‌گیرند. دلایل این رفتار کاملاً روشن نیست. وقتی توله‌سگ کوچولویی به‌آرامی دستتان را گاز می‌گیرد،

آیا دارد مهارت‌های حرکتی خود را تقویت می‌کند، یا برای مبارزه‌های واقعی تمرین می‌کند ویا فقط درگیر یک بازی دوستانه است؟

تمام این توضیحات صرفاً احتمالات هستند، ولی جالب توجه این است که این بازی گاز گرفتن،

معمولاً بین دوستان مورد اعتماد رخ می‌دهد. نخستین‌شناسی به نام سوزان پری از دانشکده

مردم‌شناسی دانشگاه لس‌آنجلس کالیفرنیا و همکارانش مشاهده کرده‌اند

که میمون کاپوچین همنوعانش را با احتیاط و با شیوه‌ای به نظر آیینی، گاز می‌گیرد و دندان‌ها را محکم روی انگشتان قفل می‌کند،

اما نه آن‌قدر که باعث درد شود. پژوهشگران فکر می‌کنند که شاید میمون‌ها با این کار در حال تقویت ارتباطات اجتماعی خود هستند

و این پیغام را می‌فرستند که «من آن‌قدر قابل‌اعتماد هستم که می‌توانی انگشتت را بدون ترس گاز گرفته شدن، در دهان من بگذاری».

پس گاز گرفتن فقط برای غذا خوردن یا حمله نیست.

به نظر می‌رسد که رفتارهای شبیه گاز گرفتن (مثل در دهان گذاشتن و میک زدن)،

بخشی طبیعی از رفتارهای اجتماعی دوستانه خیلی از پستانداران باشند. همچنین،

همه پستانداران زندگی را با میک زدن آغاز می‌کنند و با به هم فشردن فک‌های بدون دندان خود به هم،

شیر را از غدد شیر پستان مادر خود بیرون می‌کشند.

با توجه به چنین پس‌زمینه‌ای، این‌که ناگهان هوس کنید لپ گوشتالوی یک بچه‌کوچولوی خوشکل را گاز بگیرید،

چندان هم عجیب نیست و صرفاً مثال دیگری از گاز کاذب دوستانه و نشانه‌ای از انگیزه‌های خوب شما به‌عنوان یک انسان خوب است!