
تخم کدام پرندگان بهتر است؟
تخم شترمرغ
1. بزرگترین تفاوت تخممرغ و شترمرغ اندازه و وزنشان است. تخم شترمرغ بزرگترین تخم پرنده در کل دنیاست و معمولا یک و نیم کیلوگرم وزن دارد! بیش از 17/5 سانتیمتر ارتفاع و 13/5 سانتیمتر عرض دارد! این در حالی است که یک تخممرغ بزرگ نهایتا 900 گرم وزن، 6/5 سانتیمتر ارتفاع و 5سانتیمتر عرض دارد.
2. مزه تخممرغ و شترمرغ بسیار شبیه به هم است اما پرندگان عادات غذایی متفاوتی دارند و ارزش غذایی تخمهایی که میگذارند، متفاوت است.
3. میزان پروتئین، چربی و کلسیم این دو مشابه هم است.
4. تخممرغ ویتامین A و E بیشتری دارد اما تخم شترمرغ فولیک اسید بیشتری دارد.
5. میزان آهن تخم شترمرغ بیشتر است اما روی و مس تخممرغ هم بیشتر از شترمرغ است.
تخم غاز؛ منبع ویتامین A ولی کلسترول بالا دارد
1. یک عدد تخممرغ معمولی فقط 72کیلوکالری انرژی دارد اما یک تخم غاز معمولی 266 کیلوکالری انرژی به بدن شما میرساند.
2. چربی تخم غاز بیشتر از تخممرغ است؛ یک تخممرغ بزرگ 4/75 گرم چربی دارد اما چربی یک تخم غاز 19/11 گرم است.
3. یک تخممرغ بزرگ 186 میلیگرم کلسترول دارد و این درحالی است که در یک عدد تخم غاز هزار و 227 میلیگرم کلسترول پیدا میشود!
4. یک تخممرغ 24 میکروگرم فولات، 45/0 میکروگرم ویتامین B12، 270 واحد ویتامین A و 41 واحد ویتامین D به بدن میرساند. تخم غاز به خاطر اندازهاش مقدار بیشتری از این ویتامینها را تولید میکند و حاوی 109 میکروگرم فولات، 7/34 میکروگرم ویتامین B12، 936 واحد ویتامین A و 95 واحد ویتامین D است.
5. تعداد مواد معدنی تخم غاز و مرغ با هم برابر است اما مقدارشان متفاوت است؛ یک تخممرغ بزرگ 99 میلیگرم فسفر، 28میلیگرم کلسیم، 0/88 میلیگرم آهن، 69میلیگرم پتاسیم و 0/65 میلیگرم روی دارد اما یک تخم غاز حاوی 300 میلیگرم فسفر،86 میلیگرم کلسیم، 5/24 میلیگرم آهن، 302 میلیگرم پتاسیم و 1/92 میلیگرم روی است.
6. میزان پروتئین موجود در یک تخممرغ بزرگ 6/23 گرم است درحالیکه تخم یک غاز 19/97 گرم پروتئین دارد.
تخم بوقلمون، سرشار از ویتامین های گروه B
1. بیشتر کالری تخم بوقلمون به خاطر چربیاش است. هر تخم بوقلمون حاوی 10/8 گرم پروتئین است که میتواند سیستم ایمنی بدن را حفظ کرده و به رشد بافتهای تازه و تودههای ماهیچهای کمک کند.
2. میزان مواد معدنی بهخصوص آهن و سلنیوم در تخم بوقلمون بسیار زیاد است. هر تخم بوقلمون حدود 3/24 میلیگرم آهن در بدن تولید میکند و با این مقدار 41 درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تامین میکند. سلنیوم موجود در آن نیز نیمی از نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی را رفع کرده، باعث رشد سلولها شده و به عملکرد تیروئید کمک میکند.
3. میزان ویتامینها بهخصوص B9 و B12 در تخم بوقلمون بسیار زیاد است و هر دوی این ویتامینها به تولید گلبولهای قرمز خون کمک میکنند. کمبود ویتامین B9 که به فولات هم مشهور است، باعث مشکلات عصبی مادرزادی میشود و مصرف این ماده تا حد زیادی سلامت بدن را تضمین میکند. ویتامین B12 یا کوبالامین، از عملکرد اعصاب محافظت کرده و ریسک ابتلا به سرطان را کاهش میدهد.
تخم بلدرچین
1. 100 گرم تخم بلدرچین158 کیلوکالری انرژی تولید میکند.
2. مقدار ویتامینهای موجود در هر دو مشابه هم است؛ هر دو حاوی ویتامین A، ویتامین D، ویتامین B12، ویتامین B6 هستند و فقط میزان ویتامین D در تخممرغ کمی بالاتر است.
3. مواد معدنی موجود در هر دو مشابه است و حاوی کلسیم، آهن و منیزیم هستند اما میزان آهن موجود در تخم بلدرچین کمی بیشتر است.
4. میزان چربی و کربوهیدرات موجود در تخممرغ و تخم بلدرچین بسیار مشابه هم است.
تخم اردک
1. تخم اردک دوبرابر تخممرغ ارزش غذایی دارد و به خاطر پوسته ضخیمی که دارد، ماندگاریاش خارج از یخچال طولانیتر است.
2. تخم اردک آلبومین بیشتری دارد و کیک و کلوچه تردتر و مغذیتری با آن میتوان تهیه کرد.
3. تخم اردک اسید چرب امگا3 بیشتری دارد. امگا 3 میتواند همهچیز را، از مغز گرفته تا پوست همه را سالمتر نگه دارد.
4. تخم اردک از معدود غذاهایی است که در بدن آلکالاین زیادی به جا میگذارد. آلکالاین برای بیماران سرطانی بسیار موثر است و سلولهای سرطانی در محیطی که آلکالاین در آن وجود داشته باشد، رشد نمیکنند. تخممرغ غذایی اسیدی است که اسید بیشتری در بدن باقی میگذارد.
5. تخم اردک در مقایسه با تخممرغ 6برابر ویتامین D، دوبرابر ویتامین A و دوبرابر کلسترول دارد. تخم اردک حدودا 75 درصد ویتامین E موجود در تخممرغ را داراست و ویتامینK2 بیشتری دارد.
6. 100 گرم تخم اردک 185 کیلوکالری انرژی تولید میکند و همین مقدار تخممرغ 149 کیلوکالری انرژی به بدن میرساند.
7. میزان کربوهیدرات تخم اردک بسیار مشابه تخممرغ است و فقط پروتئین آن کمی بیشتر است. همچنین مواد معدنی هر دو بسیار شبیه به هم است؛ هر دو دارای سلنیوم، منگنز، روی، مس، پتاسیم، سدیم، فسفر، کلسیم و آهن هستند اما مقدار همه این مواد در تخم اردک کمی بیشتر است. همچنین ویتامینهای موجود در تخم اردک و مرغ شبیه هم است و فقط مقدارشان در تخم اردک کمی بیشتر است. این ویتامینهای شامل تیامین، نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک، فولات، ویتامین B6، ویتامین D، ویتامین E، ویتامین A، ویتامینB12 و رتینول است
بررسی و مصرف گوشتها
گوشت یکی از منابع تامین کننده پروتئین ، چربی و املاح معدنی برای بدن است البته شامل ویتامینهائی نیز میباشد ولی در هنگام پخت مقادیر زیادی از آن نابود میشود . گوشت ها به دو دسته قرمز و سفید تقسیم میشوند . گوشت گوسفند ، گاو ، شتر ، شتر مرغ و .. قرمز و گوشت انواع ماهی ، میگو ، مرغ ، بوقلمون ، کپک و بلدرچین و .. سفید محسوب میشوند . معمولا گوشتهای قرمز دارای مقادیر بیشتری از آهن هستند . ۱۰۰ گرم گوشت قرمز معمولا ۲۲۰ تا ۲۴۰ کالری انرژی تولید میکنند (میزان چربی در گوشت گوساله ۹ درصد . در گوشت گاو حدود ۱۲ تا ۱۴ درصد . گوسفند تا ۱۸ درصد ) البته محققان نیمی از چربی گوشت گوسفند را غیر اشباع و مفید یافته اند . ۱۰۰ گرم گوشت مرغ ۱۷۰ تا ۲۰۰ کالری و ۱۰۰ گرم ماهی حدود ۱۰۰ کالری انرژی تولید میکند .
بهترین گوشت قرمز :
گوشت شتر مرغ با ۲۹ درصد پروتئین و سدیم و کلسترول خیلی کم ، آهن زیاد و جذب ۹۰ درصد ، از بهترین گوشتهای قرمز میباشد.
بهترین گوشت سفید :
گوشت ماهی با ساختاری ساده بدون بافت همبند و درصد جذب بالای ۹۶ درصد میباشد . ۱ تا ۳۰ درصد چربی که از نوع غیر اشباع و بسیار مفید برای سلامتی بدن انسان محسوب میشود و ۱۵ تا ۲۵ درصد پروتئین ، انواع ویتامین و املاح معدنی را داراست. (۱۰۰ گرم ماهی قزل آلا پرورشی ۱۰۰ کالری انرزی تولید میکند و شامل ۲ درصد چربی و ۱۹ درصد پروتئین و املاحی از قبیل کلسیم ، فسفر ، پتاسیم و اندکی سدیم است) ، میگو نیز پروتئین ساده و غنی از کلیه اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری است ، سلنیوم ، آهن ، ویتامین ب۱۲ و د۳ و ب۶ و ب۳ و.. دارد .نسبت به دیگر گوشتهای ماهی کلسترول بیشتری دارد (نه به اندازه کلسترول گوشت قرمز) البته مصرف میگو، نسبت کلسترول بد خون به کلسترول خوب را کاهش میدهد .
گوشت بوقلمون :
۱۳درصد چربی، ۲۷درصد پروتئین ، و حدود ۲۰۰ کالری از ۱۰۰ گرم گوشت آن انرژی تولید میشود . گوشت بوقلمون ویژه گیهای نیز دارد : حاوی ویتامین آ و گروه ب ،پورین ، سلنیوم ، مس و اسید آمینه تریپتوفان (اسید آمینه تریپتوفان در بدن به سرتونین تبدیل میشود ) میباشد ، هورمون تستسترون در مردان را تعدیل میکند و چهار برابر میگو ، فسفر دارد . افرادیکه مشکل سنگ کلیه از جنس اگزالات دارند و یا از مریضی نقرس رنج میرند، باید در مصرف بوقلمون احتیاط کنند .
گوشت شتر : پروتئین با درصد کم و بدون اسید امینه های تریپتوفان، لوسین، ایزولوسین، والین ، هیستیدین ، کمبود آهن و پتاسیم و فزونی سدیم در این گوشت مشهود است .
گوشت بلدرچین : کلسترول و چربی بسیار کم ، مقادیر زیادی زینک و ۲۵ درصد پروتئین و مقادیر قابل توجه ویتامین ب۳ و ب۵ از مشخصات مناسب این گوشت است .
گوشت مرغ :
۷ تا ۱۰ درصد چربی (سینه مرغ ۳ درصد چربی – ران مرغ ۱۳ درصد چربی) و ۱۸ درصد پروتئین (سینه مرغ ۲۰ تا ۲۳ درصد پروتئین ) دارد .
بهترین روش پخت گوشت :
آبپز شدن بهترین نوع روش پخت گوشتها میباشد .دانشمندان حوزه سم شناسی و شیمی دانشگاه اورگان آمریکا کشف کردند که ترکیبات هیدرو کربنی خارج شده از گاز ، زغال و یا چوب با ترکیبات نیتروژنی گوشت موجب تولید NPAHs میشود که عامل جهش ژنی و تخریب DNA و ایجاد سرطان میشود ،دکتر مسعود کیمیاگر متخصص تغذیه معتقد است احتمال ایجاد مواد خطرناک وقتی گوشت از زغال فاصله داشته باشد کمتر است و همچنین مصرف قسمتهای سوخته گوشت را نیز منع میکند. پخت با دستگاه میکروویو (به اصطلاح عامه : ماکروفر) نیز صحیح نیست ، برخی از مطالعات ، تغییراتی در خون افراد استفاده کننده مواد غذائی طبخ شده در دستگاه میکروویو را تائید کرده اند که این یکی از احتمالات ایجاد سرطان است
در این نوشتار به برخی علل امتناع کودکان یک تا دو ساله از غذاخوردن و راهکارهایی برای برطرف کردن این مشکل اشاره شده است.
امتناع کودک از خوردن ممکن است به دلایل زیر باشد:
- فعالیت زیاد و درنتیجه خستگی
- فعالیت کم و درنتیجه کمتر گرسنه شدن
- نخوابیدن
- کم بودن فاصله میان وعده ها با غذای اصلی
- اظهارنظر مبنی بر دوست نداشتن غذا توسط بزرگترها
اما درعین حال این امر ممکن است وسیله ای باشد تا کودک بواسطه آن عدم وابستگی و استقلال خود را نشان دهد. این خود بخشی از مراحل تکاملی اوست.
والدین اگر هیجان زده باشند و به کودک فشار بیاورند، سبب کندی جریان ترشح معده کودک و مانع از هضم غذای وی می شوند. بعلاوه کودک از توجه والدین لذت می برد و می آموزد که امتناع از خوردن، یکی از راه های جلب توجه آنان است.

کودک معمولا غذای بخصوصی را برای مدتی دوست دارد و بعد ممکن است به غذای دیگری علاقه نشان دهد؛ یعنی ممکن است امروز از خوردن غذایی که تا دیروز دوست داشت و می خورد، امتناع کند. در این مورد والدین مب توانند با ایجاد تغییراتی در درجه حرارت یا پخت غذا (به عنوان مثال دادن شیر گرم یا سرد، تخم مرغ آبپز یا نیمرو و ...) و تعریف و تمجید از غذا آن را مورد پسند و دلخواه کودک نمایند. اگر کودک بازهم از خوردن امتناع کرد، والیدن باید صبور باشند و کودک را وادار به غذاخوردن نکنند و پس از اتمام غذای خودشان، بشقاب کودک را نیز با سایر بشقاب ها جمع آوری نمایند.
بدین ترتیب هم کودک یاد می گیرد که زمان صرف غذا نامحدود نیست و هم باعث می شود در وعده غذایی بعد، به اندازه کافی گرسنه باشد و غذا بخورد. نتایج مطالعات نیز نشان داده است که دریافت انرژی هر کودک از یک وعده غذایی به وعده دیگر بسیار متفاوت است ولی کل انرژی دریافتی روزانه به میزان قابل توجهی ثابت است. بدین معنی که معمولا کمبود کالری و مواد مغذی در یک وعده را کودک در وعده بعدی جبران می کند.
اگر کودک بعضی غذاها را نمی خورد چه باید کرد؟
اگر کودک علاقه کافی برای خوردن بعضی غذاها را ندارد، مادر باید آن غذاها را به روش های مختلف تهیه کند تا همان ماده غذایی با مزه و طعم جدید مورد استفاده کودک قرار گیرد و اگر باز هم کودک از خوردن امتناع کرد می توان از جانشین های آن ماده غذایی استفاده کرد.
در ادامه پیشنهاداتی در مورد کودکانی برخی عادات غذایی خاص پیدا کرده اند ارائه می شود:
اگر کودک گوشت تکه ای نمی خورد:
- بهتر است گوشت را به قطعات بسیار کوچک و ریز تقسیم کنید تا بخوبی پخته شود، مقلا به شکل حلیم گندم درآید.
- قطعات کاملاً ریز گوشت را مخلوط با حبوبات بپزید و نرم کنید و همراه با یک قاشق غذاخوری روغن زیتون و یک قاشق مرباخوری آب لیموترش یا آب نارنج تازه به کودک بدهید.
- گوشت چرخ کرده را به صورت کوفته قلقلی درآورید یا به صورت مخلوط با گوجه فرنگی به جای سس روی ماکارونی بریزید یا کتلت (مخلوط گوشت و سیب زمینی و تخم مرغ) را به شکل های کوچک و زیبا تهیه کنید یا به صورت مخلوط با آب گوجه فرنگی و لوبیا و برنج (لوبیاپلو) بپزید.
- از گوشت مرغ یا ماهی استفاده نمائید.
- اگر کودک هیچیک از انواع گوشت را نمی خورد از جانشین های آن استفاده کنید مثل زرده تخم مرغ، سفیده تخم مرغ، عدس، پنیر با بادام یا گردو، لوبیا چیتی پخته شده، شیر و ماست.
- برنج را در آب گوشت یا مرغی که می پزید بریزید و به صورت کته نرم یا انواع سبزی ها ویا عدس به او بدهید.
- کودکانی که اصلا گوشت نمی خورند باید ازنظر دریافت آهن مورد توجه باشند.
اگر کودک تخم مرغ سفت شده نمی خورد:
- تخم مرغ سفت شده را با کمی کره یا شیر نرم کنید.
- زرده و سفیده تخم مرغ را بزنید و داخل سوپ بریزید و بگذارید چند جوش بزند.
- زرده و سفیده تخم مرغ را با کمی شیر (حدود 2 قاشق غذا خوری) مخلوط کرده و در روغن بپزید (خاگینه).
- سیب زمینی پخته شده و تخم مرغ سفت شده را رنده کنید و به آن کمی کره یا روغن زیتون بزنید (تقریبا مشابه سالاد الویه بدون سس).
- تخم مرغ را بزنید و با نصف استکان ماست در ته قابلمه ای برای او کته درست می کنید بریزید (مثل ته چین).
- ماکارونی را بپزید و آب کش کنید، یک تخم مرغ را بزنید و با یک استکان شیر مخلوط کنید، کمی پنیر در آن رنده کنید و با ماکارونی دم کنید.
- نخم مرغ را بزنید و با کمی خامه یا آبلیمو به سوپ اضافه کنید و بگذارید بپزد.
- از مصرف تخم مرغ خام یا نیم پز پرهیز کنید.
اگر کودک شیر مادر با هیچ شیر دیگری را نمی خورد:
- ماست را جانشین شیر کنید و دوغ و ماست را در وعده های غذایی کودک بگنجانید.
- در بعضی از غذاها از شیر استفاده کنید مقالا آرد و کره و شیر را به سوپ اضافه کنید. ماکارونی را با شیر و پنیر درست کنید. به کودک شیربرنج یا فرنی بدهید.
- با شیر، کره، پنیر و کمی آرد، سس درست کنید و روی ماکارونی یا روی سبزی های پخته شده بریزید.
اگر کودک سبزی یا میوه نمی خورد:
- کودکان ممکن است یک نوع سبزی یا میوه را خوب نخورند و نوع دیگری را بهتر بپسندند و هرکدام را که بهتر می خورند بیشتر به او بدهید، اما گهگاه سبزی ها یا میوه هایی را که نمی خورند باز امتحان کنید.
- سبزی هایی مثل کرفس یا هویج را بپزید (نه تا آن حد که له شود، بلکه فقط کمی ترد شود) و بگذارید کودک آن را بادست بردارد و بخورد.
- سبزی ها را ریز کرده و در سوپ بریزید.
- کمی ماست چکیده بر روی سبزی های پخته بریزید یا سبزی را با نان و پنیر به او بدهید.
- اگر میوه نمی خورد، آن را رنده کرده یا به تکه های کودک تقسیم کنید وبا کمی خامه یا ژله به او بدهید (مثل سالاد میوه) یا در تهیه ژله به جای آب، آبمیوه بریزید و یا تکه های بسیار کوچک میوه را به ژله اضافه نمائید.
اگر کودک شیرینی زیاد می خورد:
- خرید شیرینی و درست کردن غذاهای شیرین را کاهش دهید.
- در غذاهای شیرینی که تهیه می کنید، از شکر کمتری استفاده نمائید.
- مواد شیرین مثل بستنی و شکلات را به عنوان جایزه به کودک ندهید، بلکه مقدار کمی از آن را جزء برنامه غذائیش بگذارید.
- مراقب دندانهای کودک نیز باشید و بعد از مصرف مواد شیرین حتماً دندان های او را مسواک بزنید.
چند نکته در خصوص تغذیه کودکان
- مواد غذايي كه ممكن است در شيرخوار زير يك سال ايجاد حساسيت كنند:
- شير گاو (در تهيه فرني، جوشاندن شير مقدار مواد آلرژن موجود در شير را كمتر مي كند)
- سفيده تخم مرغ
- انواع توت، كيوي، آلبالو، گيلاس و خربزه
- بادام زميني
- بادام هندی
- گاها فندق
- مواد غذايي كه در دوره شيرخواري مجاز نيست و ممكن است باعث خفگي شيرخوار شود:
- دانه كشمش
- دانه انگور
- ذرت
- تكه هاي سوسيس
- انواع آجيل
- تكه هاي سفت و خام سبزي ها مثل هويج و ...
- تكه هاي گوشت
- مواد غذايي كه ممكن است مشكلات ديگري ايجاد نمايند:
- قهوه يا چاي پررنگ: سبب بي قراري كودك مي شود.
- عسل: در سال اول باعث مسموميت مي شود (بوتوليسم) ولي استفاده از عسل پاستوريزه اشكالي ندارد.
- به طور كلي تا پيش از پايان يك سالگي مصرف مواد زير براي كودك توصيه نمي شود:
- عسل غير پاستوريزه، شير پاستوريزه، پنير، سفيده تخم مرغ، شكلات، ميگو، بادام زميني، فلفل و ادويه جات، ترشي ها، نمك، نوشابه هاي گازدار، آب ميوه هاي صنعتي، از ميوه ها خربزه، كيوي، انواع توت (توت سفيد، توت فرنگي، شاه توت، تمشك)، آلبالو، گيلاس،، از گروه سبزي ها اسفناج و كلم.
- در تهيه غذاي كمكي، ارجحيت با غذاي خانگي است يا غذاي كمكي تجاري؟
- غذاي كمكي خانگي كه در خانه تهيه مي شود بر آنچه كه به صورت تجاري و در قوطي هاي آماده در دسترس خانواده ها قرار مي گيرد ارجحيت دارد زيرا اگر چه غذاهاي كمكي تجاري مزايايي دارند از جمله:
- تا زماني كه در قوطي باز نشده است تميز و بهداشتي هستند.
- تهيه كردنشان آسان است.
- بيشتر كودكان طعم آنها را دوست دارند.
- بعضي از آنها نيز مخلوط بسيار خوبي از مواد مغذي هستند.
- ولي مضراتي نيز دارند كه به آنها اشاره مي شود:
- خيلي گران هستند و در مقايسه با هزينه غذاي كمكي كه در خانه تهيه مي شود قابل مقايسه نيستند.
- ممكن است در آب سرد نجوشيده حل شوند لذا در مناطقي كه آب آلوده است احتمال بيماري زياد تر خواهد شد.
- اكثر اوقات براي نگهداري آنها موادي اضافه مي كنند كه براي شير خوار مناسب نيست.
- نحوه نگهداري آنها در كشتي، گمرك، انبارهاو مغازه ها نامعلوم است.
- طعم آن با طعم غذاهاي خانواده متفاوت است و در سفره هيچ خانوادهاي غذاي كمكي تجاري ديده نمي شود.
خواص کلهپاچه
کلهپاچه غذایی پرانرژی و با کیفیت پروتئین بالا محسوب میشود. پروتئین موجود در آن برای رشد و ترمیم بسیاری از بافتهای بدن مفید است. زبان گوسفند سرشار از ویتامینهای گروه B بخصوص ویتامین ۱۲ B است که این ویتامینها نقشهای مفید زیادی برای بدن دارند. بعنوان مثال ویتامین ۱۲ B، در خونسازی و عملکرد سیستم عصبی نقش دارد.
پاچه گوسفند دارای طبع سرد است و خواصی چون رقیقکنندگی خون، ملین، التیامدهنده زخمهای داخلی و افزایشدهنده شیر مادر را دارد. نشان داده شده است که این غذا حاوی ماده مغذی به نام کوآنزیم Q10 است. کوآنزیم Q10 بعنوان یک آنتیاکسیدان قوی است که از طریق دفع مواد مضر تولید شده در بدن در نتیجه فرایندهای متابولیکی مختلف و جلوگیری از آسیب سلولها نقش مهمی را ایفا میکند. همچنین استحکام عملکرد سلول، تحریک سیستم ایمنی، بهبودی و کنترل بیماریهای فشار خون، سکته قلبی، پارکینسون، انواع سرطان و غیره از دیگر نقشهای کوآنزیم Q10 است.
کله پاچه غذایی مناسب و مفید برای وزن گیری و تکامل کودکان می باشد.
مضرات کله پاچه
کله پاچه با وجود دارا بودن پروتئین و ویتامینها، سرشار از کلسترول و اسیدهای چرب مضر است. کلسترول چربی است که خاصیت رسوب کردن در عروق خونی بدن را داشته و در کنار سایر عوامل خطر منجر به انسداد و گرفتگی رگ شده و زمینهساز بروز بیماریهای قلبی - عروقی، سکته و بسیاری دیگر از بیماریهای مزمن میشود.
شایان ذکر است که در میان قسمتهای مختلف کله پاچه، مغز گاو و گوسفند محتوای کلسترول بیشتری دارند؛ به گونهای که مغز گوسفند به اندازه ۸ زرده تخم مرغ کلسترول دارد و جزو مواد غذایی بسیار پرچرب محسوب میشود. از این رو کسانی که چربی خون بالایی دارند، کلسترول و اسید اوریک خونشان بالاست و مبتلا به نقرس و ناراحتی کلیوی هستند، باید از مصرف بیرویه کلهپاچه اجتناب کنند.
برخلاف تصور عمومی که کله پاچه را برای افرادی که ناراحتیهای مفصلی و آرتریت دارند، مفید میدانند، محتوای بالای چربیهای اشباع و ترانس موجود در کله پاچه فرایندهای التهابی موجود در این بیماران را بدتر کرده و توصیه نمیشود.